ROMULUS SUURI

Nelinäytöksinen, ei totuudenmukainen historiallinen komedia.
Suomalainen kantaesitys 30.10.1969

Käsikirjoitus: Friedrich Dürrenmatt
Saksan kielestä suomentanut: Raimo Manninen
Ohjaus: Hannu Wegelius

Lavastus: Raimo Rissanen ja Hannu Wegelius
Valot ja tehosteet: Kimmo Paju ja Rolf Hedman
Kampaukset: Ulla-Maija Naappi
Ohjaajan assistentti:
Maarit Fred

 

Friedrich Dürrenmatt nimittää näytelmänsä Romulus Suuri ei totuudenmukaiseksi historialliseksi komediaksi. Me voimme siis kokea sen toisaalta historiallisena näytelmänä, mutta toisaalta minkä aikakauden ihmistä tahansa käsittelevänä analyysinä. "Historiallisuus" näytelmässä ilmenee vain siinä, että sen tapahtumat on sijoitettu Rooman perikadon päiviin ja että näytelmän henkilöillä on nimeltä mainitut vastikkeensa historiassa. Historiallisia tosiseikkoja Dürrenmatt sen sijaan on käsitellyt omien päämääriensä mukaisesti.

Romulus Suuri on sodanvastainen näytelmä. Se osoittaa, miten normalisoitunut systeemi jopa sota on meille. Me hyväksemme sen, vaikka väitämmekin muuta, koska se on ikäänkuin osa totunnaista maailmankuvaamme. Se, joka nousee sotaa vastustamaan, leimataan nopeasti yhteiskuntaa repiväksi voimaksi.

Romulus Suuri osoittaa meille, miten hankalaa meidän on puhua lähimmäisillemme, saada heihin kontaktia. Ja miten saatamme yhtäkkiä havaita vihollisena pidetyn ajattelevan samoin kuin me itse.

Romulus Suuressa näemme ne inhimillisen olemisen ja ajattelun prototyypit, jotka ovat valinneet jo vuosisadat ja joista emme vieläkään pääse irti, olivat ne kuinka virheellisiä tahansa. Tänään taas istumme ja hymyilemme tämän näytelmän "hulluuksille". Mitä olisi tehtävä, että oppisimme vihdoinkin näkemään kaikki hulluudet siinä, mitä olemme tottuneet pitämään normaalina ja asiaankuuluvana?

Esitämme teille näytelmän sankareista, joita emme sankareiksi havaitse, ja niistä, jotka saavat kunnioituksemme sitä ansaitsematta. Esitämme teille, ihmisille, näytelmän ihmisestä.

- Hannu Wegelius -

ROOLEISSA:
Romulus Augustus: Matti Rantatalo
Iulia: Aino Toivo
Rea: Maarit Fred
Zenon Isaurialainen: Aimo Salonen
Aemilianus: Erkki Ruokokoski
Mares: Aimo Nikulainen
Tullius Rotundus: Aimo Rintamaa
Achilles: Taru Saukko
Pyramus: Toivo Miettinen
Spurius Titus Mamma: Heikki Määttänen
Apollon: Vesa Haikanlahti
Caesar Rupf: Veikko Penttinen
Phylaceius: Eero Lehtonen
Odovakar: Raimo Kivinen
Teoderik: Seppo Pekkola
Phosphoridos: Hannu Hirvonen
Kokki: Olli Ikonen
Lähetti: Markku Rissanen